19 Şubat 2010 Cuma

Şubeler arası WAN bağlantıları - Size uygun çözüm hangisi


Çok şubeli/ofisli şirketler, ofisleri arasında ya da müşterileri ile çeşitli veri transferleri yapmak zorundadırlar. Telefon görüşmeleri, ofisleri arasında bilgisayar ağı bağlantıları, yedekleme ve depolama sistemleri bunlardan önemli olanlarıdır.

Telefon trafiğini ele alalım; Örneğin bir kargo şirketinn şubeleri arasındaki günlük telefon görüşmesi çok fazladır. Bu görüşmeleri her seferinde Telekom şirketine ait PSTN şebekeden yapması halinde tahakkuk edecek aylık ücret astronomik rakamlara ulaşabilir. Buna bir çözüm bulmak gerekir.

Aynı şekilde, örneğin çok değerli verilerini sakladığı sunucuları için disaster recovery senaryosu üretmiş olan bir şirket, lokasyonları arasındaki veri replikasyonunu, public internet üzerinden yapmaya kalkarsa yaşayacağı sorunları düşünün.

Bu ve benzer sorunları çözebilmek için uygun bir WAN bağlantı planı çıkarmak ve hayata geçirmek gerekir. Telekom operatörleri (TTAŞ, Netone, Tellcom, Borusan, vb.) şirketlere, esnek seçeneklerle hat kiralama hizmeti sunmaktadırlar. Şirketlere düşen, kendi koşullarına uyan hizmeti seçmek.

Planlamacılar çözümü seçerken, şirketin katlandığı sabit ve değişken maliyetleri düşük tutabilmelidirler.

Optimum çözümün (düşük maliyetli ve yüksek performanslı) seçimi için sorular:
- Hangi şube ile ne kadarlık bir band ihtiyacı var?
- Ne tür trafik geçirilecek? VoIP (telefon), data, video?
- Telekom operatörü o lokasyonda hangi servisleri verebiliyor?
- Merkez ve şubeler arasındaki mesafe ne (il içi, iller arası)?
- Gerekli olan donanım ücretleri ne?

Yukarıda yazılanların ışığında, şu dört teknolojiden, ayrı ayrı veya birarada değişik kombinasyonlar şeklinde, faydalanabilirsiniz: TDM, Frame Relay (FR), Metro Ethernet ve G.SHDSL.

********************************************************************************
Öncelikle bu teknolojiler hakkında çok kısa bilgi verelim;

G.SHDSL
G.SHDSL (Simetrik Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) download (alma) ve upload (gönderme) hızları birbirine eşit DSL teknolojisidir. Simetrik bant genişliği ve güvenli erişim imkanı sağlayan G.SHDSL, uzak ofisleri bulunan ve bu noktalarla veri iletişimi yapmak isteyen tüm firmaların kullanabileceği bir hizmettir.

Özel G.SHDSL modemler sayesinde 128 Kbps’den 2 Mbps’ye kadar erişime olanak sağlar.

Metro Ethernet
Fiber optik kablo üzerinden, 5Mbps ile 1Gbps arasında, ölçeklenebilir, esnek, düşük maliyetli ve her türlü veri akışına imkan veren teknolojidir. Protokol dönüşümlerine ihtiyaç duymadan, uçtan uca ethernet taşıyan, simetrik iletim yapısına sahiptir.

Uçtan uca Ethernet taşıyarak, protokol dönüşümlerine gerek duymaz.
Optik ve Ethernet teknolojilerinin avantajlarını bir arada sunar.
5 Mbps – 1 Gbps arasında, mesafeden bağımsız, esnek bant genişliği seçimi sunar.
Noktadan noktaya, çok noktadan tek noktaya ve internet erişimi imkanı sağlar.

TDM - Kiralık devre
Müşterinin özel kullanımına ayrılmış, iki uç arasında noktadan noktaya sabit ve sürekli bilgi transferini fiziksel katmanda (Layer 1) gerçekleştiren data devresidir.

64 Kbps – 34 Mbps arasında değişen geniş hız aralığı alternatifleri ve güvenli veri transferi olanağı sunar.
Gerçek zamanlı veri aktarımı için son derece uygundur
Layer 1 katmanında çalışır
Bant genişliği, müşteriye özel ve çakılı tahsis edilmiştir
Bakır, Fiber optik kablo ve R/L teçhizatı üzerinden hizmet sunulabilir

Frame Relay

Frame Relay, kurumlara geniş alan ağları üzerinden 33,6 – 2048 Kbps hız aralığında servis alma imkanı sunmakta ve esnek bant genişliği kullanımını sağlamaktadır.

Ağa bağlanan tek bir fiziksel hat aracılığıyla birden fazla nokta ile görüşmelerine olanak tanır. Bu noktada artık iki uç arasında sürekli ayrılmış bant genişliği yerine, gereksinim duyuldukça kısa zaman aralıklarında kullanılan daha yüksek bant genişlikleri söz konusudur. Bu fiziksel hat üzerinden birden fazla nokta ile yapılacak sanal bağlantılar, değişik topolojilere sahip ağlardaki kiralık devrelerle karşılaştırıldığında, gereksinim duyulan devre sayısının azalması ile maliyette düşüş sağlanmaktadır.

*********************************************************************

1. alternatif - Metro Ethernet ile başlayalım;

Noktadan çok noktaya bağlantı imkanı sağladığı için ilave donanımlara ihtiyaç duymadan tüm ofisleriniz aynı VLAN'daymış gibi bağlanabilir. Bu yöntem büyük şubeli firmalar için uygundur. Çünkü Telekom en düşük hız olarak 5Mbps vermektedir ki bu oldukça geniş bir banddır.

Bu hizmetinde Telekom size iki alternatif sunar:
Metro switchleri Telekom'dan alırsınız ya da kendiniz temin edersiniz. Telekom sağlıyor ise size yerinde kurulum yapar. Switchi kendisi manage eder ve tüm problemlerden sorumlu olarak hizmet verir. Ancak size switch üzerinde yönetim izni vermez. Dolayısı ile siz arkasına bir L3 cihaz almalısınız.
Switchi kendiniz temin ederseniz kurulumunu ve teknik servisini siz yaparsınız. Bunun yanında switchi istediğiniz gibi konfigure edebilirsiniz.

2. alternatif - TDM

TDM, Telekomun hat kiralama hizmeti vermek amacıyla kurduğu ilk şebekedir. Newbridge ve Tellabs ürünleri ile kurulmuş olan iki farklı şebeke vardır. Bunlar arasında çeşitli noktalarda gatewayler açılmıştır. 64Kbps - 34MBbps aralığında hızlarda devre kiralayabiirsiniz. Dolayısıyla küçük ve orta boy şubeli işletmeler için uygundur. Şubelerde V.35 ve E1 arayüzleri, merkezde ise E1 ve E3 arayüzleri ile planlamanızı yapabilirsiniz. Merkezdeki time slotlarınızı, sırayla şubelerinize doğru devreler halinde tanıttırıp, merkez router'ınızı channalized olarak tanımlayarak sistemi kurabilirsiniz. Bu sistemde Ethernet'e yer olmadığından karşılıklı routerlar'da E1, E3, V.35 gibi portların olması gerekir. Bu da ilave maliyet demektir.


3. alternatif - G.SHDSL

Telekom G.SHDSL şebekesinde noktadan çok noktaya hizmet vermemektedir. Bu yüzden WAN planınızı tamamen G.SHDSL teçhizati ile yapmak istiyorsanız G.SHDSL modemleri şube-merkez arasında çiftler halinde kullanmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki her şubedeki modemin merkezde bir karşılığı olmalı, ve merkezdeki onca modemin ethernet çıkışları bir switchde toplanmalıdır. Bu yöntem feasible sayılmadığında pek tercih edilmez.

4. alternatif - G.SHDSL ve Frame Relay bir arada

Frame Relay şebekesinde en çok 2Mbps devre verilebildiğinden, bu yöntemi şubelerden merkeze gelen toplam trafiğiniz 2Mbps altında kalıyorsa kullanmalısınız.
Mantık şu şekilde; şubelere G.SHDSL modem, merkeze de FR router kuruyorsunuz. Telekom G.SHDSL modemlerinizden devre başlatıp, bu devreleri FR gatewayinden geçirip, merkez ofisinizdeki FR router'da DLCI'lar vasıtasıyla sonlandırır. FR router tek bir fiziki interface içinde oluşturulan subinterface'ler ile tüm devreleri karşılayabilir. Böylece noktadan çok noktaya network'ünüzü kurarsınız.

5. alternatif - G.SHDSL ve Metro Ethernet bir arada

Yukarıdaki kombinasyon hız olarak yetmiyorsa, yani merkeze ulaşan trafik 2Mbps'den fazla ise artık merkezde Metro Ethenet'e geçme xamanı gelmiştir. 5mbps ve üzeri hızlar için bu şebeke seçilmelidir. Şubedeki cihazlar yine G.SHDSL olacak şekilde yine noktadan çok noktaya ağınızı oluşturursunuz.

Tüm bu yukarıdaki seçimler için sabit ve değişken maliyetler vardır.
Sabit maliyeti belirleyen unsurlar:
1.Local Erişim ücreti
2.Teçhizat ücreti
3.Devre Hazırlama ücreti
4.PVC Tanım ücreti

Değişken maliyet ise hizmet karşılığı her ay vereceğiniz bedeldir.
Bu iki kalem için ne ücret verileceğine, Telekomun sitesindeki tarifeler bölümünden bakabilirsiniz.

Yukarıda anlatılan tüm teknolojilerle ilgili hem bilgi, hem ürün, hem de teknik destek almak için GYM Teknoloji ile irtibata geçebilirsiniz.